Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: Magdalena Łuszczak
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: inż. Monika Bzowa
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: dr Maia Szmigiel-Pieczewska
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: Agata Matacz
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: mgr Magdalena Narbutowicz
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: Edyta Krupa
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: mgr Katarzyna Niedbała
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: mgr Paulina Limanowska
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Weryfikacja telefonu

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

tel. 666 047 304

 Magdalena Łuszczak
Magdalena Łuszczak
inż. Monika Bzowa
inż. Monika Bzowa
dr Maia Szmigiel-Pieczewska
dr Maia Szmigiel-Pieczewska
 Agata Matacz
Agata Matacz
mgr Magdalena Narbutowicz
mgr Magdalena Narbutowicz
 Edyta Krupa
Edyta Krupa
mgr Katarzyna Niedbała
mgr Katarzyna Niedbała
mgr Paulina Limanowska
mgr Paulina Limanowska
Ukryj kalendarz
21 Maj

Jak jeść więcej warzyw?

Wielu moich pacjentów na początku naszej współpracy ma problem, żeby zjeść rozpisaną przeze mnie ilość warzyw. Jeśli Ty też masz problem, żeby uwzględnić w swoim jadłospisie odpowiednią ilość warzyw to dzisiejszy wpis jest właśnie dla Ciebie !

Po pierwsze, dlaczego jedzenie warzyw jest takie ważne ?

1. Są źródłem wielu cennych witamin: C, K, E, prawie wszystkich witamin z grupy B.
2. Uzupełniają dietę w składniki mineralne: m.in. wapń, potas.
3. Spożywanie warzyw bogatych w przeciwutleniacze odgrywa istotną rolę w profilaktyce wielu chorób. 
4. Dostarczają błonnika pokarmowego, który m.in. wpływa na poprawę pracy jelit. 
5. Są źródłem wody.
6. Są niskokaloryczne.

Zalet jest mnóstwo i można by było je wymieniać w nieskończoność, ale często jesteśmy świetni w teorii, a gorsi w praktyce. Dlatego teraz zajmiemy się praktyczną kwestią.

Ile warzyw powinniśmy zjadać ?

400 g warzyw i owoców, z czego ¾ powinny stanowić warzywa, a ¼ owoce.

Jak w takim razie jeść więcej warzyw?

1. Miej zawsze w lodówce: roszponkę/rukolę/różne sałaty/ jarmuż/szpinak. Nie musisz z nich przygotowywać tylko sałatek. Szpinak, jarmuż, sałaty możesz dodać do obiadu czy zielonych koktajli. 
2  Aby przedłużyć przydatność do spożycia wszystkich liści, do opakowania w którym przechowujesz np. roszponkę włóż lekko zwilżony papier ręcznikowy. 
3. Pokrój marchewkę, seler naciowy, paprykę itp. w paski, włóż tak przygotowane do lodówki. Możesz po nie sięgnąć w każdej chwili. 
4. Jeśli nie pasuje Ci smak samych warzyw, przygotuj smaczne dressingi lub dipy. Taki sos możesz przygotować na bazie jogurtu naturalnego, czosnku, przypraw/sosu balsamicznego, musztardy, miodu/oliwy, musztardy, octu balsamicznego.
5. Zamiast kładzenia warzyw na kanapkę, połóż je z boku- nie będziesz ograniczony ilością, która zmieści się na kanapkę :) Będziesz wtedy w stanie zjeść całego pomidora/paprykę/ogórka niż tylko 4 plastry. 
6. Z różnych liści lub nawet z warzyw możesz przygotować domowe pesto. Np. z rukoli, szpinaku, bazylii, buraka. Dodaj podprażone orzechy, parmezan i oliwę, zmiksuj. Do czego przyda się takie pesto ? Np. zamiast masła do kanapek, do ryżu/kaszy/makaronu. 
7. W zupie krem można przemycić bardzo duże ilości różnych warzyw: szparagi, cukinia, marchew, buraki, pomidory, papryka i wiele, wiele innych. Postaraj się, żeby ich za bardzo nie rozgotować, bo stracą dużo cennych składników.
8. Zupy kremy wbrew pozorom są bardzo syte, a można jeszcze do nich dodać pestki dyni, nasiona słonecznika, orzechy nerkowca, płatki migdałów oraz grzanki z żytniego pieczywa.

Do czego były mi potrzebne warzywa ze zdjęcia?

• jarmuż do zielonego koktajlu z mango, truskawkami i awokado
• szpinak do makaronu z kurczakiem i suszonymi pomidorami
• marchew jako dodatek do II śniadania
• roszponka, pomidorki i ogórek do sałatki warzywnej z dressingiem na bazie sosu balsamicznego
• ziemniaki do domowych frytek
• buraki do sałatki z roszponki z pieczonymi burakami

 

Autor artykułu:

Dietetyk Agata Matacz

Twój komentarz




POKAŻ