Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: Magdalena Łuszczak
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: inż. Monika Bzowa
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: dr Maia Szmigiel-Pieczewska
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: Agata Matacz
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: mgr Magdalena Narbutowicz
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: Edyta Krupa
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: mgr Katarzyna Niedbała
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: mgr Beata Bryś
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: Sylwia Rutkowska
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: Dagmara Wójtowicz
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: mgr Paulina Limanowska
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

tel. 666 047 304

 Magdalena Łuszczak
Magdalena Łuszczak
inż. Monika Bzowa
inż. Monika Bzowa
dr Maia Szmigiel-Pieczewska
dr Maia Szmigiel-Pieczewska
 Agata Matacz
Agata Matacz
mgr Magdalena Narbutowicz
mgr Magdalena Narbutowicz
 Edyta Krupa
Edyta Krupa
mgr Katarzyna Niedbała
mgr Katarzyna Niedbała
mgr Beata Bryś
mgr Beata Bryś
 Sylwia Rutkowska
Sylwia Rutkowska
 Dagmara Wójtowicz
Dagmara Wójtowicz
mgr Paulina Limanowska
mgr Paulina Limanowska
Ukryj kalendarz
07 Czerw

Właściwości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) pełnią istotną rolę w ludzkim organizmie. Uczestniczą w szeregu różnych procesów fizjologicznych. Są składnikami strukturalnymi fosfolipidów błon komórkowych oraz służą jako substraty do syntezy wielu fizjologicznych mediatorów, takich jak np. eikozanoidy. 

Kluczowe kwasy tłuszczowe należące do PUFA to kwas linolowy (LA) i alfa-linolenowy (ALA), które określane są jako niezbędne, ponieważ nie są syntetyzowane w organizmie i z tego powodu muszą być dostarczane razem z dietą. Wyróżniamy dwie główne klasy PUFA: kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 oraz kwasy tłuszczowe z rodziny omega-6. Rodzina kwasów omega-3 charakteryzuje się szczególnie wysoką aktywnością biologiczną. Przykładowym członkiem tej rodziny jest kwas alfa-linolenowy, który może być przekształcony w bardziej aktywne biologicznie kwasy tłuszczowe takie jak: EPA (eikozapentaenowy) oraz DHA (dokozaheksaenowy).

Rywalizacja oraz różnice pomiędzy kwasami omega-3, a omega-6.

Siateczka śródplazmatyczna komórki to miejsce gdzie z Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT), czyli kwasów, które nie są wytwarzane w organizmie ludzkim powstają tzw. długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Podczas tej transformacji, kwasy omega-3 i omega-6 rywalizują o takie same enzymy. Jeżeli więc w organizmie dominuje kwas linolowy(omega-6), może powodować to zahamowanie wytwarzania kwasów EPA i DHA(omega-3). Kwas alfa-linolenowy działa natomiast odwrotnie, zwiększa ich wytwarzanie. Rywalizacja o enzymy, a także starty energii zachodzące podczas tego procesu powodują, że z ok. 3g kwasu alfa-linolenowego wytwarza się 1 g EPA i DHA. Kwas linolenowy nie posiada takiej samej wartości co kwasy EPA i DHA, ponieważ nie wykazuje aż tak dużych skutków metabolicznych jak te kwasy i z tego powodu nie należy ich uznawać za ekwiwalentne.

Z kwasów, które posiadają w łańcuchu dwadzieścia cząsteczek węgla wytwarzają się eikozanoidy, czyli hormony tkankowe wykazujące obszerny zakres działania. Do eikozanoidów zalicza się tzw. związki cykliczne: leukotrieny, tromboksany, prostaglandyny, prostacykliny. Warto jednak zauważyć, że istnieją wyraźne różnice pomiędzy działaniem eikozanoidów powstałych z różnych kwasów tłuszczowych. Charakterystyczne dla eikozanoidów dienowych, które syntetyzowane z kwasów omega-6 jest to, że w niewielkich ilościach mogą prowadzić do wielu skutków metabolicznych, m.in. tworzenia się zakrzepów, stanów zapalnych, alergii, a także rozrastania się komórek, w tym nowotworowych. Z tego powodu, nie zaleca się wysokiej podaży kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6 przy jednocześnie niskiej podaży kwasów tłuszczowych omega-3. Z kwasów omega-3 powstają eikozanoidy trienowe, które posiadają działanie protekcyjne przed niekorzystnymi efektami zbyt dużej ilości eikozanoidów dienowych. Eikozanoidy trienowe niwelują stan zapalny, zmniejszają ryzyko zakrzepów, działają przeciwkurczliwie, a także powodują zahamowanie nowotworzenia. Należy również podkreślić, że kwasy EPA i DHA pełnią również różne role w organizmie człowieka. Do głównych obszarów działania kwasu eikozapentaenowego należy układ krwionośny ze względu na wytwarzanie eikozanoidów. Natomiast dokozaheksaenowy jest istotnym komponentem wchodzącym w skład błon komórkowych w tkance nerwowej. Kwas DHA jest niezwykle ważny w trakcie rozwoju płodu, a także w dzieciństwie. Zapewnienie odpowiedniej ilość kwasu DHA podczas ciąży oraz w dzieciństwie warunkuje właściwe funkcjonowanie układu nerwowego w dalszych latach życia.

Znaczenie optymalnego stosunku omega-6/omega-3.

Badania antropologiczne i epidemiologiczne na poziomie molekularnym wykazują, że człowiek ewoluował będąc na diecie ze stosunkiem kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 zbliżonym do 1. W diecie krajów Zachodnich stosunek ten wynosi od 15:1 do 16,7:1. Tak wysoki stosunek omega-6/omega-3 sprzyja patogenezie wielu chorób, takich jak choroby sercowo-naczyniowe, nowotwory, osteoporoza, choroby zapalne i autoimmunizacyjne. Natomiast zwiększenie spożycia WNKT omega-3 wywiera odwrotne skutki i zmniejsza ryzyko zachorowania na wyżej wymienione choroby. Zwiększona podaż kwasu linolowego prowadzi do oksydacji lipoprotein o małej gęstości (LDL) oraz powoduje agregację płytek krwi. Kwasy omega-3 posiadają działanie przeciwzapalne, hamują wytwarzanie interleukiny 1p (IL-1), czynnika martwicy nowotworu (TNF-alfa) oraz interleukiny 6 (IL-6), natomiast kwasy omega-6 nie posiadają takich właściwości. Ze względu na to, że stan zapalny jest podstawą wielu chorób przewlekłych, spożycie kwasów omega-3 odgrywa istotną rolę w zapobieganiu tym chorobom. Niski stosunek między kwasami tłuszczowymi omega-6, a omega-3 wydaje się być kluczowym czynnikiem ochronnym przed rozwojem chronicznych chorób.

Żywność jako źródło kwasów omega-3 i omega-6

Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą być pozyskiwane z wielu źródeł i powinny być uwzględniane z codziennej diecie dla utrzymania zdrowia i zapobiegania chorobom. Szereg różnych nasion, a także oleje z nich wytwarzane zawierają znaczące ilości ALA. Nasiona siemienia lnianego i ich olej zawierają zazwyczaj 45-55% ALA, w porównaniu do oleju rzepakowego, sojowego i z orzechów włoskich, gdzie wynosi to 10%. Źródłami kwasów EPA i DHA są algi oraz fitoplankton, a co za tym idzie ryby i zwierzęta morskie żywiące się tymi źródłami. Najważniejszym źródłem DHA i EPA w diecie są ryby, a zawartość w nich tych kwasów jest zmienna i zależy m.in. od gatunku ryby, temperatury wody oraz pory roku, w której jest połów. Największe ilości EPA i DHA można znaleźć w łososiu, makreli oraz śledziu. Gdzie można znaleźć kwasy omega-6? W oleju sojowym, słonecznikowym, kukurydzianym, w pestkach dyni, słonecznika, sezamu, migdałach. 

Powyższym wpisem absolutnie nie zachęcam Was do zrezygnowania ze spożywania kwasów omega-6, bo w diecie Polaków wszystkich kwasów wielonienasyconych jest za mało. Zachęcam Was do zwiększenia podaży produktów spożywczych, które zawierają kwasy omega-3, dzięki temu polepszy się proporcja kwasów omega-6/omega-3.

Stosunek kwasów omega-6/omega-3 w różnych olejach

1. Olej lniany 0,7:1

2. Olej rzepakowy 2:1

3. Sojowy 9:1

4. Oliwa 9:1 (oliwa jest głównie źródłem równie cennych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych)

5. Olej kukurydziany 49:1

6. Olej słonecznikowy 118:1

7. Olej z pestek winogron 115:1

8. Sezamowy 84:1

Praktyczne sposoby na polepszenie proporcji omega-6/omega-3

1. Do potraw dodawaj olej rzepakowy, lniany (tylko na zimno) zamiast oleju słonecznikowego i innych z niekorzystnymi proporcjami kwasów WNKT. 

2. Uwzględnij w swoim jadłospisie tłuste ryby morskie ze sprawdzonych źródeł. Nie musi być to łosoś, może to być makrela czy śledź. 

3. Do sałatek, koktajli itp. dodawaj siemię lniane zmielone/nasiona chia bezpośrednio przed posiłkiem.

4. Spożywaj codziennie porcję orzechów włoskich, laskowych, migdałów.

Autor artykułu:

Dietetyk Agata Matacz

 

 

 

 

 

Twój komentarz




POKAŻ