Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: Magdalena Łuszczak
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: inż. Monika Bzowa
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: Agata Cyran (Matacz)
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: Edyta Krupa
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: mgr Katarzyna Niedbała
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: Beata Bryś
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: mgr Sylwia Rutkowska
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: mgr Dagmara Wójtowicz
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: Marta Król
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

tel. 666 047 304

tel. 604 091 150

tel. 535 484 002

tel. 516 105 450

tel. 570 151 748

tel. 515 994 886

tel. 883 206 822

tel. 570 555 188

tel. 794645018

 Magdalena Łuszczak
Magdalena Łuszczak
inż. Monika Bzowa
inż. Monika Bzowa
 Agata Cyran (Matacz)
Agata Cyran (Matacz)
 Edyta Krupa
Edyta Krupa
mgr Katarzyna Niedbała
mgr Katarzyna Niedbała
 Beata Bryś
Beata Bryś
mgr Sylwia Rutkowska
mgr Sylwia Rutkowska
mgr Dagmara Wójtowicz
mgr Dagmara Wójtowicz
 Marta Król
Marta Król
Ukryj kalendarz
14 Luty

Gorzka czekolada sprzyja zachowaniu zdrowia i młodości

Gorzka czekolada o zawartości kakao powyżej 60% ma wiele korzystnych właściwości. Zaobserwowano, że jej spożywanie może mieć znaczenie w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy typu 2. Mimo, że jest to produkt wysokokaloryczny, w umiarkowanych ilościach można go spożywać bez wyrzutów sumienia.

Wszystkie zalety spożywania gorzkiej czekolady zawdzięczamy zawartym w niej antyoksydantom, szczególnie epikatechinom. Są to związki zaliczane do flawonoidów. Znajdują się w produktach o gorzkim, cierpkim smaku, np. w czerwonym winie, czarnej i zielonej herbacie oraz kakao.

Umiarkowane spożycie gorzkiej czekolady sprzyja obniżeniu ciśnienia tętniczego, dzięki korzystnemu wpływowi na ściany śródbłonka naczyń krwionośnych oraz mitochondriów. Dodatkowo zmniejsza stężenie cholesterolu frakcji LDL, czyli tego niekorzystnego, łagodzi stan zapalny, dzięki czemu przyczynia się do zahamowania rozwoju miażdżycy i cukrzycy typu 2. Czekolada o wysokiej zawartości kakao może mieć także korzystny wpływ na zmniejszenie insulinooporności. 

Największą ilość epikatechin zawiera czekolada gorzka, ponieważ w trakcie produkcji czekolady mlecznej, celowo niweluje się ilość epikatechin, aby złagodzić cierpki smak. W związku z tym spożycie czekolady mlecznej nie niesie za sobą prozdrowotnych korzyści. Optymalną ilość epikatechin dostarczają już 2 gramy czekolady o zawartości kakao 60%. Jedna kostka czekolady to ok. 5 gramów.

Warto więc włączyć do codziennej diety dwie-trzy kostki czekolady o wysokiej zawartości kakao min. 60% (im więcej kakao tym lepiej) lub korzystać z naturalnego proszku kakaowego przygotowując napoje lub dodając do deseru. W ten sposób łatwiej uniknąć pokusy zjedzenia na raz całej tabliczki. 

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ