Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: Magdalena Łuszczak
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: inż. Monika Bzowa
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: dr Maia Szmigiel-Pieczewska
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: Agata Matacz
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: mgr Magdalena Narbutowicz
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: Edyta Krupa
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: mgr Katarzyna Niedbała
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: mgr Paulina Limanowska
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Weryfikacja telefonu

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

tel. 666 047 304

 Magdalena Łuszczak
Magdalena Łuszczak
inż. Monika Bzowa
inż. Monika Bzowa
dr Maia Szmigiel-Pieczewska
dr Maia Szmigiel-Pieczewska
 Agata Matacz
Agata Matacz
mgr Magdalena Narbutowicz
mgr Magdalena Narbutowicz
 Edyta Krupa
Edyta Krupa
mgr Katarzyna Niedbała
mgr Katarzyna Niedbała
mgr Paulina Limanowska
mgr Paulina Limanowska
Ukryj kalendarz
14 Luty

Rozgrzewający krem z dyni i imbiru

Zupa z dyni to danie, którego nie może zabraknąć podczas jesieni i zimy. Warto połączyć delikatny smak dyni z aromatycznymi przyprawami i rozgrzewającym imbirem. Idealna propozycja na lekki obiad lub kolację, także dla dzieci. 

Składniki na 4 porcje:

  • 800 g dyni przed obróbką,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 pomidor,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 4 łyżki mleczka kokosowego lub 1 szklanka mleka krowiego,
  • 2 łyżki pestek dyni lub nasion słonecznika,
  • 1/2 pęczka pietruszki lub kolendry,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Dynię i ziemniaki obrać, oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać, imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce.
  2. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek, imbir i przyprawy. Smażyć ok. 3 minut. 
  3. Wlać bulion, dodać dynię i ziemniaki. Gotować ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie.
  4. Pomidora umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać do zupy.
  5. Do garnka dodać mleczko kokosowe i zmiksować na gładki krem.
  6. Podawać z posiekaną natką pietruszki i pestkami dyni. 

Dlaczego warto?

  • Dynia to bogactwo antyoksydantów, szczególnie beta-karotenu, któremu zawdzięcza swój intensywny kolor. Beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem, który eliminuje wolne rodniki oraz ma działanie przeciwnowotworowe. 
  • Dodatkowo zupa z dyni świetnie sprawdzi się podczas przeziębienia czy grypy, ponieważ dostarcza mnóstwo witaminy C oraz cynku, które wzmacniają układ odpornościowy. Kukurbityna zawarta w pestkach dyni ma silne działanie przeciwwirusowe. 
  • Poza wzmacnianiem układu immunologicznego, witaminy i minerały zawarte w dyni poprawiają kondycję skóry i jej nawilżenie. Witaminy: A, C, E oraz cynk regulują wytwarzanie łoju i sprzyjają procesom regeneracyjnym.

Twój komentarz




POKAŻ