Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: Magdalena Łuszczak
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: inż. Monika Bzowa
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: dr Maia Szmigiel-Pieczewska
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: Agata Cyran (Matacz)
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: mgr Magdalena Narbutowicz
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: mgr Katarzyna Niedbała
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: mgr Sylwia Rutkowska
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: mgr Dagmara Wójtowicz
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: mgr Marta Król
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

tel. 666 047 304

tel. 604 091 150

tel. 606762425

tel. 535 484 002

tel. 884 663 776

tel. 570 151 748

tel. 883 206 822

tel. 570 555 188

tel. 883 547 072

 Magdalena Łuszczak
Magdalena Łuszczak
inż. Monika Bzowa
inż. Monika Bzowa
dr Maia Szmigiel-Pieczewska
dr Maia Szmigiel-Pieczewska
 Agata Cyran (Matacz)
Agata Cyran (Matacz)
mgr Magdalena Narbutowicz
mgr Magdalena Narbutowicz
mgr Katarzyna Niedbała
mgr Katarzyna Niedbała
mgr Sylwia Rutkowska
mgr Sylwia Rutkowska
mgr Dagmara Wójtowicz
mgr Dagmara Wójtowicz
mgr Marta Król
mgr Marta Król
Ukryj kalendarz
07 Marz

W jaki sposób skutecznie kształtować preferencje smakowe u dzieci?

Zmysł smaku kształtuje się już we wczesnym okresie życia płodowego – pierwsze kubki smakowe rozwijają się już w 8. tygodniu ciąży. Prowadzone badania obserwacyjne pokazują, że płód w 32. tygodniu połyka płyn owodniowy tym chętniej, im jest on słodszy. Każdy noworodek bezwarunkowo akceptuje smak słodki związany m.in. ze smakiem mleka matki. Natomiast rozpoznanie i akceptacja innych smaków nie odbywa się w sposób automatyczny, lecz poprzez naukę. Dzieci często odrzucają smak kwaśny lub gorzki związany z warzywami. 

Każde niemowlę w kwestiach smakowych jest jak czysta kartka, która z czasem zabarwia się, dlatego akceptację smaku warzyw można w dziecku wyuczyć. Konsekwentna, kilkukrotna podaż pojedynczego smaku np. brokułu (1 łyżeczka raz dziennie) zakończy się sukcesem. Ważne, by naukę jedzenia warzyw rozpocząć jak najwcześniej – warzywa należy zacząć podawać dziecku już od 6 miesiąca życia pod postacią puree (z ziemniaka, marchewki, brokułu itp.).

Istotną kwestią jest również to, by nie wspierać rozwoju u dziecka preferencji do smaku słonego czy słodkiego. Dzieciom nie powinno się podawać słonych przekąsek oraz dosalać potraw na talerzu, nie powinno się również dosładzać posiłków dziecka czy jego napojów, a co najważniejsze - podawać mu słodyczy.

Należy pamiętać o tym, że dziecko uczy się poprzez obserwację otoczenia. To rodzice oraz rodzeństwo stanowią dla dziecka wzór do naśladowania, dlatego tak ważne jest, aby korzystne praktyki zdrowotne wprowadzić wśród całej rodziny.

Wprowadzenie prawidłowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat życia dziecka wpływa pozytywnie na zachowanie zdrowych preferencji żywieniowych w jego dorosłym życiu oraz znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu cywilizacyjnych chorób jak np. cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie i dylipidemia.

Na konsultacje do Wrocławskiego Centrum Dietetyki zapraszamy kobiety w ciąży, mamy w trakcie karmienia piersią oraz rodziców starszych dzieci. Zrób pierwszy krok w trosce o dobro swojej rodziny!

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ