Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: Magdalena Łuszczak
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: inż. Monika Bzowa
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: Agata Cyran (Matacz)
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: Edyta Krupa
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: mgr Katarzyna Niedbała
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: Beata Bryś
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: mgr Sylwia Rutkowska
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: mgr Dagmara Wójtowicz
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: Marta Król
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

tel. 666 047 304

tel. 604 091 150

tel. 535 484 002

tel. 516 105 450

tel. 570 151 748

tel. 515 994 886

tel. 883 206 822

tel. 570 555 188

tel. 794645018

 Magdalena Łuszczak
Magdalena Łuszczak
inż. Monika Bzowa
inż. Monika Bzowa
 Agata Cyran (Matacz)
Agata Cyran (Matacz)
 Edyta Krupa
Edyta Krupa
mgr Katarzyna Niedbała
mgr Katarzyna Niedbała
 Beata Bryś
Beata Bryś
mgr Sylwia Rutkowska
mgr Sylwia Rutkowska
mgr Dagmara Wójtowicz
mgr Dagmara Wójtowicz
 Marta Król
Marta Król
Ukryj kalendarz
18 Kwie

Interakcje leków z żywnością

Interakcje leków z żywnością mogą zachodzić na każdym z 4 etapów: wchłaniania, transportu, metabolizmu i wydalania. Wpływ ten może m.in. osłabiać lub nasilaćdziałanie leków, wywoływać objawy toksyczne lub niebezpieczne powikłania czy wzmagać lub ograniczać przyswajanie składników odżywczych z pokarmu.

Wśród składników, które mogą wpływać na działanie leków wymienić można tłuszcz, białko, błonnik pokarmowy, składniki mineralne (Ca, K, Fe), kwasy organiczne (kwas cytrynowy), garbniki i taniny, flawonoidy, kofeinę i tyraminę.

Również alkohol i preparaty roślinne jak dziurawiec, guarana, czosnek, rumianek, waleriana, lukrecja mogą wchodzić w interakcje z lekami. Grupą najbardziej narażona na te interakcje są osoby starsze, przewlekle chore, zażywające dużą ilość leków.

Ogólne zasady zażywania leków:

  • nie ma jednolitej reguły kiedy zażywać lek – przed czy po posiłku, zależy to bowiem od składu posiłku i od samego leku, warto zapoznać się z umieszczonym w ulotce zaleceniami co do zażycia leku lub jeśli nie zostały one określone przez lekarza ani producenta, zaleca się zażywać leki 1-2 godziny przed i/lub 2 godziny po jedzeniu i na pewno nie w trakcie,
  • nie zaleca się zażywać leków jednocześnie z alkoholem,
  • nie powinno się łączyć leków z gorącymi napojami,
  • należy popijać leki przegotowaną wodą, nie mineralną, w ilości 250 ml (szklanka),
  • warto zawsze uważnie przeczytać ulotkę dołączoną do leku,
  • zaleca się zachowanie odstępu między antybiotykiem a probiotykiem (minimum godzinny),
  • ważne, by nie łączyć leku z posiłkami bogatymi w białko i zawierającymi wapń oraz by nie popijać leków sokami owocowymi zwłaszcza grejpfrutowym oraz kawą.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ