Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: Magdalena Łuszczak
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: inż. Monika Bzowa
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: dr Maia Szmigiel-Pieczewska
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: Agata Matacz
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: mgr Magdalena Narbutowicz
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: Edyta Krupa
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: mgr Katarzyna Niedbała
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: mgr Beata Bryś
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: Sylwia Rutkowska
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: Dagmara Wójtowicz
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: mgr Paulina Limanowska
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

tel. 666 047 304

 Magdalena Łuszczak
Magdalena Łuszczak
inż. Monika Bzowa
inż. Monika Bzowa
dr Maia Szmigiel-Pieczewska
dr Maia Szmigiel-Pieczewska
 Agata Matacz
Agata Matacz
mgr Magdalena Narbutowicz
mgr Magdalena Narbutowicz
 Edyta Krupa
Edyta Krupa
mgr Katarzyna Niedbała
mgr Katarzyna Niedbała
mgr Beata Bryś
mgr Beata Bryś
 Sylwia Rutkowska
Sylwia Rutkowska
 Dagmara Wójtowicz
Dagmara Wójtowicz
mgr Paulina Limanowska
mgr Paulina Limanowska
Ukryj kalendarz
11 Maj

Siemię lniane - jak się z nim obchodzić?

Siemię lniane to małe nasiona lnu zwyczajnego o brązowej lub złotawej barwie. Zaliczane jest do tzw. superfoods, czyli produktów spożywczych o wyjątkowych właściwościach. Siemię lniane ma wiele właściwości zarówno odżywczych, zdrowotnych, jak i urodowych. 

WŁAŚCIWOŚCI:

  • Zawiera błonnik rozpuszczalny, przez co obniża poziom cholesterolu we krwi oraz błonnik nierozpuszczalny, który poprawia perystaltykę jelit.
  • Zawiera kwasy tłuszczowy omega-3, które są siłą obronną przeciw wystąpieniu stanu zapalnego w organizmie.
  • Zawiera lecytynę, która wchodzi w skład błon komórkowych, m.in. neuronów i struktur wewnątrzkomórkowych. Sprzyja normalizacji poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi, przez co zapobiega ich osadzaniu się na ścianach naczyń krwionośnych jak również powstawaniu zmian miażdżycowych.
  • Unikalną cechą nasion lnu jest zawartość śluzu. Włókna powlekają błony śluzowe przełyku, żołądka i dwunastnicy, chroniąc je przed działaniem kwasu solnego i zmniejszając odczyny zapalne.
  • Zawiera również lignany lniane (fitoestrogeny), które swoją budową przypominają żeńskie hormony - estrogeny. Wykazują one bardzo silne działanie antyoksydacyjne, antynowotworowe i przeciwdziałają osteoporozie.

Pamietaj:

  • Jeśli zjesz siemię lniane w łupinach, prawdopodobnie przejdzie przez twój organizm, nie uwalniając swoich składników odżywczych. Żeby więc osiągnąć optymalny efekt, musisz je pokruszyć lub zmielić. Nie warto kupować mielonego siemienia gdyż kwasy omega-3 szybko się utleniają.
  • Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy siemię lniane można przechowywać w temperaturze pokojowej co najmniej przez 4 miesiące.
  • Omijaj siemię lniane jako dodatek do wypieków, gdyż duża zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w wysokich temperaturach ulega izomeryzacji do tłuszczy TRANS, które powszechnie występują w słodyczach i żywności typu fast food.
  • Niektórzy naukowcy ostrzegają przed spożywaniem mielonych nasion lnu w surowej postaci, ponieważ po dostaniu się do przewodu pokarmowego uwalniają szkodliwy dla zdrowia cyjanowodór.


Co zrobić by bezpiecznie go spożywać?

  1. Jeść w całości, wtedy nie są trawione w przewodzie pokarmowym człowieka, jednak możemy wówczas skorzystać wyłącznie z ich właściwości poprawiających perystaltykę jelit.
  2. Zmielone siemię zalać gorącą wodą, jednak i w tym przypadku kwasy omega-3 ulegną zniszczeniu.
  3. Zmielone siemię dodać do koktajlu z owocami. W środowisku kwaśnym enzym przekształcający nitrylozydy (związki cyjanogenne) w związek, z którego uwalnia się cyjanowodór jest inaktywowany!

Czy wiesz, że..?

Przeprowadzano skrupulatne badania z udziałem ludzi, które miały na celu wykazanie właściwości hipotensyjnych. Opracowano pewną liczbę przepisów na pospolite potrawy, między innymi muffinki, w których badacze mogli ukryć składniki typu placebo(w naszym przypadku siemię lniane). Uczestnicy badania losowo podzieleni byli na dwie grupy. Jedna grupa potajemnie wprowadzaną miała porcję siemienia. Po 6 miesiącach osoby otrzymujące placebo nadal miały nadciśnienie. Natomiast średnie ciśnienie u osób, które spożywały ukryty składnik spadło : skurczowe ze 158mm Hg na 143mm Hg, rozkurczowe z 82 mm Hg na 75 mm Hg!

Propozycja koktajlu z siemieniem lnianym:
- cytryna
- siemię lniane
- banan
- truskawki (świeże lub mrożone)

Twój komentarz




POKAŻ