Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
Rezerwacja wizyty Wrocław
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: Magdalena Łuszczak
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: mgr inż. Monika Biziel
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: inż. Monika Bzowa
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: dr Maia Szmigiel-Pieczewska
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: Agata Cyran (Matacz)
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: mgr Magdalena Narbutowicz
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: Edyta Krupa
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: mgr Katarzyna Niedbała
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: mgr Sylwia Rutkowska
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: mgr Dagmara Wójtowicz
Wrocław, ul. Ziemowita 1/9
Dietetyk: mgr Marta Król
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

tel. 666 047 304

tel. 666 047 304

tel. 604 091 150

tel. 606762425

tel. 535 484 002

tel. 884 663 776

tel. 516 105 450

tel. 570 151 748

tel. 883 206 822

tel. 570 555 188

tel. 883 547 072

 Magdalena Łuszczak
Magdalena Łuszczak
mgr inż. Monika  Biziel
mgr inż. Monika Biziel
inż. Monika Bzowa
inż. Monika Bzowa
dr Maia Szmigiel-Pieczewska
dr Maia Szmigiel-Pieczewska
 Agata Cyran (Matacz)
Agata Cyran (Matacz)
mgr Magdalena Narbutowicz
mgr Magdalena Narbutowicz
 Edyta Krupa
Edyta Krupa
mgr Katarzyna Niedbała
mgr Katarzyna Niedbała
mgr Sylwia Rutkowska
mgr Sylwia Rutkowska
mgr Dagmara Wójtowicz
mgr Dagmara Wójtowicz
mgr Marta Król
mgr Marta Król
Ukryj kalendarz
07 Maj

Piramida IŻŻ, czyli podstawowe zasady zdrowego odżywiania

Piramida przedstawia podstawowe zasady prawidłowego żywienia. Została opracowana w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie pod kierunkiem profesora Mirosława Jarosza. 

Piramida żywienia jest prostym graficznym schematem, przedstawiającym najlepszą zawartość poszczególnych grup produktów spożywczych w diecie osób zdrowych. Mianowicie, produkty znajdujące się najbliżej podstawy piramidy należy spożywać regularnie, natomiast te, znajdujące się na szczycie, powinny być spożywane w nieco mniejszych ilościach. Informacja graficzna zawarta z prawej strony piramidy informuje również, by pić odpowiednią ilość wody oraz unikać cukru, słodyczy i soli kuchennej.

 

WARZYWA I OWOCE
Najlepiej spożywaj je w każdym posiłku w ilości stanowiącej co najmniej połowę talerza. Ważne, by stosunek warzyw do owoców w ciągu dnia wynosił 3:1, a suma ich masy nie powinna być niższa od 400 g. Porcję warzyw i owoców może stanowić także 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku.


PRODUKTY ZBOŻOWE
Spożywaj produkty pełnoziarniste, brązowy ryż, gruboziarniste kasze (gryczana, jęczmienna, pęczak), pełnoziarniste płatki zbożowe oraz razowe makarony. Produkty takie zawierają więcej witamin, zwłaszcza z grupy B i składników mineralnych oraz błonnika w porównaniu do produktów oczyszczonych.


MLEKO I PRODUKTY MLECZNE
W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się 2 szklanki mleka, które możesz zastąpić chudym jogurtem i kefirem, a częściowo serem. Pozwoli to na dostarczenie organizmowi wapnia, pełnowartościowego białka i witaminy A oraz witamin z grupy B.


MIĘSO, DRÓB, RYBY, JAJA I NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH
Ogranicz spożycie czerwonego mięsa i przetworów mięsnych, do 0,5 kg tygodniowo. Wybieraj chude garunki mięs i drobiu. Spożywaj 1-2 razy w tyg nasiona roślin strączkowych i 1-2 razy w tygodniu tłuste ryby, zamiast porcji mięsa lub drobiu.


OLEJE, ORZECHY I NASIONA
Unikaj tłuszczów zwierzęcych i zastępuj je olejami roślinnymi. Najbardziej zalecane są olej rzepakowy i oliwa z oliwek, które najlepiej dodawaj do posiłków na surowo, zachowają wówczas swoje prozdrowotne właściwości.

Piramida dostępna jest na stronie IŻŻ:
www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ