Nieregularność żywienia może, bowiem rzutować na szereg rozmaitych problemów. Kiedy organizm otrzymuje energię i składniki odżywcze w sposób chaotyczny i nieusystematyzowany nie jest w stanie wykorzystać ich skutecznie na bieżące potrzeby, w efekcie czego cierpi nie tylko organizm matki, ale również dziecka. Brak regularnych posiłków wywołuje ponadto częste momenty głodu, które wzmagają chęć spożywania produktów słodkich lub tłustych. Organizm, wysyłając takie sygnały, zmierza do jak najszybszego wyrównania niedoborów energetycznych. Prowadzi to często do objadania się niekorzystnymi dla zdrowia produktami, jak słodkie czy słone, bądź smażone w głębokim tłuszczu przekąski. Dlatego brak regularnych posiłków sprzyja również często nadmiernemu przybieraniu na wadze w trakcie ciąży, a także tworzeniu się rozstępów skórnych. Dlatego kobieta ciężarna powinna spożywać min. 5 posiłków dziennie. Powinna także unikać długich przerw między posiłkami, by stężenie glukozy we krwi podczas całej doby było bardziej wyrównane. Ma to szczególne znaczenie u kobiet mających skłonność do cukrzycy.
Inne ciekawe porady
Czerw 25, 2014 Żywność i żywienie
Postaw na zdrowy tłuszcz
Czerw 25, 2014
Powrót do natury
Czerw 25, 2014
Oszczędzaj wątrobę
Czerw 25, 2014
Pierwsze śniadanie
Czerw 25, 2014 Żywność i żywienie
Jak planować posiłki w trakcie ciąży
Każda kobieta ciężarna powinna zadbać o prawidłową ilość posiłków, starać się je spożywać w miarę o wyznaczonych porach oraz zachowywać między nimi określone przerwy czasowe.
Przeczytaj inne porady z tej kategorii
Zapotrzebowanie na węglowodany w trakcie ciąży
Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży
Chcąc ustrzec się ewentualnych powikłań zdrowotnych należy zwracać bardzo dużą uwagę nie tylko na ilość węglowodanów, ale także ich jakość.
czytaj więcejMleko i produkty mleczne
Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży
Odpowiednie spożycie mleka i produktów mlecznych w trakcie trwania ciąży jest niezwykle istotne, gdyż warunkuje dowóz potrzebnej ilości wapnia.
czytaj więcej