Jak planować posiłki w trakcie ciąży

Każda kobieta ciężarna powinna zadbać o prawidłową ilość posiłków, starać się je spożywać w miarę o wyznaczonych porach oraz zachowywać między nimi określone przerwy czasowe.

Jak planować posiłki w trakcie ciąży

Nieregularność żywienia może, bowiem rzutować na szereg rozmaitych problemów. Kiedy organizm otrzymuje energię i składniki odżywcze w sposób chaotyczny i nieusystematyzowany nie jest w stanie wykorzystać ich skutecznie na bieżące potrzeby, w efekcie czego cierpi nie tylko organizm matki, ale również dziecka. Brak regularnych posiłków wywołuje ponadto częste momenty głodu, które wzmagają chęć spożywania produktów słodkich lub tłustych. Organizm, wysyłając takie sygnały, zmierza do jak najszybszego wyrównania niedoborów energetycznych. Prowadzi to często do objadania się niekorzystnymi dla zdrowia produktami, jak słodkie czy słone, bądź smażone w głębokim tłuszczu przekąski. Dlatego brak regularnych posiłków sprzyja również często nadmiernemu przybieraniu na wadze w trakcie ciąży, a także tworzeniu się rozstępów skórnych. Dlatego kobieta ciężarna powinna spożywać min. 5 posiłków dziennie. Powinna także unikać długich przerw między posiłkami, by stężenie glukozy we krwi podczas całej doby było bardziej wyrównane. Ma to szczególne znaczenie u kobiet mających skłonność do cukrzycy.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: Centrum Żywienia i Promocji Zdrowia

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

W ciąży należy ograniczać sól

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

Zbyt duże spożycie soli w trakcie trwania ciąży sprzyja powstawaniu nadciśnienia oraz obrzękom. Nadmiar sodu nie jest też obojętny dla organizmu dziecka.

czytaj więcej

Cukier i słodycze w ciąży

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

Kobieta ciężarna powinna znacząco ograniczyć spożycie cukru w diecie, gdyż jego nadmiar może rzutować negatywnie zarówno na organizm matki jak również dziecka.

czytaj więcej