Warto więc zrezygnować z dodatkowego dosalania potraw oraz ograniczać jej dodawanie podczas gotowania. Wysokie spożycie sodu w diecie, może być uwarunkowane nie tylko stosowaniem soli kuchennej, ale także spożywaniem produktów żywnościowych bogatych w ten składnik pokarmowy (wędliny, wędzonki, sery żółte, topione, słone pieczywa, gotowe sosy i zupy, konserwy mięsne, dania typu Fast Food, kiszonki, itp.). Znaczącym źródłem tego składnika są także różne słone przekąski, jak chipsy, paluszki, słone orzeszki, a także frytki. Udział tego typu produktów powinien być, więc wyraźnie ograniczany. Do przyrządzania potraw nie należy stosować soli niejodowanej oraz słonych mieszanek przyprawowych.
Inne ciekawe porady
Czerw 25, 2014 Inne
Staram się, a efektów nie widać
Czerw 25, 2014
Zimowe pajączki
Czerw 25, 2014
Mała czarna
Czerw 25, 2014
Co lubi mózg?
Czerw 25, 2014 Ciekawostki
W ciąży należy ograniczać sól
Zbyt duże spożycie soli w trakcie trwania ciąży sprzyja powstawaniu nadciśnienia oraz obrzękom. Nadmiar sodu nie jest też obojętny dla organizmu dziecka.
Przeczytaj inne porady z tej kategorii
Zapotrzebowanie na tłuszcze w ciąży
Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży
Odpowiedni rodzaj tłuszczu jest ważny dla prawidłowego rozwoju płodu, szczególnie jego struktur mózgowych. Nie bez znaczenia jest również odpowiednia ilość tłuszczu w diecie kobiet ciężarnych.
czytaj więcejUrozmaicenie diety w ciąży
Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży
W trakcie przebiegu ciąży niezwykle istotne jest zapewnienie odpowiedniej różnorodności pokarmów.
czytaj więcej