Kobieta będąca w I trymestrze ciąży powinna spożywać ok. 400g warzyw i 300g owoców dziennie, a w II i III trymestrze odpowiednio 500g i 400g dziennie. Należy jednak pamiętać, że produkty te są doskonałym źródłem witamin i minerałów tylko wówczas, gdy spożywane są w naturalnej postaci i na surowo. Kiedy zachodzi konieczność ich rozdrobnienia, należy je myć w całości, a dopiero potem kroić wyłącznie nierdzewnym nożem. Jest to bardzo ważne, bowiem dzięki takiej kolejności zapobiegniemy zniszczeniu witaminy C, która w zetknięciu z metalem szybko ulega rozkładowi. Jeżeli produkty będą gotowane, należy pamiętać, aby rozdrobnione warzywa lub owoce wraz z wydzielonym sokiem natychmiast trafiły do wrzącej wody – hamuje to działanie enzymów niszczących witaminę C. Sam zabieg gotowania powinien trwać jak najkrócej, dlatego owoce, warzywa oraz ziemniaki najlepiej gotować na dużym ogniu. Jeżeli nie ma pewności, skąd pochodzą zakupione przez nas produkty, powstały z gotowania wywar najlepiej odlać, by nie wprowadzał do organizmu zbędnych zanieczyszczeń. Kiedy gotowane są ziemniaki, należy pamiętać, by wcześniej wydrążyć z nich tzw. „oczka”, gdyż w ich pobliżu może znaleźć się trująca dla organizmu solanina.
Inne ciekawe porady
Czerw 25, 2014 Inne
Ruletka zdrowia
Czerw 25, 2014
Cenne oleje
Czerw 25, 2014
Bez glutenu
Czerw 25, 2014
Przetrwać zimę
Czerw 25, 2014 Choroby zakaźne
Warzywa i owoce
Warzywa i owoce to niezwykle istotne źródło witamin i minerałów dla kobiet w ciąży.
Przeczytaj inne porady z tej kategorii
W ciąży należy ograniczać sól
Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży
Zbyt duże spożycie soli w trakcie trwania ciąży sprzyja powstawaniu nadciśnienia oraz obrzękom. Nadmiar sodu nie jest też obojętny dla organizmu dziecka.
czytaj więcejIle wody należy pić w ciąży?
Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży
Brak odpowiedniego nawodnienia organizmu może istotnie utrudniać przebieg rozmaitych procesów metabolicznych i fizjologicznych, które sprzyjają prawidłowemu rozwojowi ciąży.
czytaj więcej