Warto więc zrezygnować z dodatkowego dosalania potraw oraz ograniczać jej dodawanie podczas gotowania. Wysokie spożycie sodu w diecie, może być uwarunkowane nie tylko stosowaniem soli kuchennej, ale także spożywaniem produktów żywnościowych bogatych w ten składnik pokarmowy (wędliny, wędzonki, sery żółte, topione, słone pieczywa, gotowe sosy i zupy, konserwy mięsne, dania typu Fast Food, kiszonki, itp.). Znaczącym źródłem tego składnika są także różne słone przekąski, jak chipsy, paluszki, słone orzeszki, a także frytki. Udział tego typu produktów powinien być, więc wyraźnie ograniczany. Do przyrządzania potraw nie należy stosować soli niejodowanej oraz słonych mieszanek przyprawowych.
Inne ciekawe porady
Czerw 25, 2014 Inne
Woreczek pełen kamieni
Czerw 25, 2014
Dieta a PMS
Czerw 25, 2014
Prawidłowe nawodnienie
Czerw 25, 2014
Niedobór kwasów omega-3
Czerw 25, 2014 Żywność i żywienie
W ciąży należy ograniczać sól
Zbyt duże spożycie soli w trakcie trwania ciąży sprzyja powstawaniu nadciśnienia oraz obrzękom. Nadmiar sodu nie jest też obojętny dla organizmu dziecka.
Przeczytaj inne porady z tej kategorii
W ciąży należy ograniczać sól
Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży
Zbyt duże spożycie soli w trakcie trwania ciąży sprzyja powstawaniu nadciśnienia oraz obrzękom. Nadmiar sodu nie jest też obojętny dla organizmu dziecka.
czytaj więcejZapotrzebowanie na węglowodany w trakcie ciąży
Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży
Chcąc ustrzec się ewentualnych powikłań zdrowotnych należy zwracać bardzo dużą uwagę nie tylko na ilość węglowodanów, ale także ich jakość.
czytaj więcej